W dniach 12-13.10.2023 r. w Wiedniu odbyła się międzynarodowy kongres pt. „What will our food of tomorrow look like? Nutrition in change as a challenge for official food control”, w którym wzięli udział Marek Mastalerek Prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej oraz Marek Kubica Wiceprezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej.
Uczestnicy kongresu próbowali odpowiedzieć na pytania dotyczące tego jak w przyszłości będzie produkowana żywność? Jakie nowe technologie zostaną zastosowane i jakie wymagania nałoży to na urzędową kontrolę żywności? Czy mięso in vitro jest zrównoważoną alternatywą i czy w związku z tym nasze mięso będzie w przyszłości pochodzić z laboratorium? Czy owady, glony lub grzyby rzeczywiście oszczędzają zasoby i są zrównoważonymi rozwiązaniami? Jak te wyzwania wpływają na zarządzanie ryzykiem w zakresie kontroli żywności?
Organizatorem kongresu była „Europejska Wspólnota Robocza ds. Inspekcji Żywności i Ochrony Konsumentów (EWFC).